Skûtsjemuseum

In het museum werden we ontvangewn met koffie en gebak, het kon al niet meer stuk. Na een uitleg over het ontstaan van het vrachtvaren met skûtsjes en het vervolg in de wedstrijden volgde een demonstratie van de smid van dienst. Veel onderdelen van en aan een skûtsje werden uit rechte staven ijzer gesmeed en dat werd in de smidse van het museum gedemonstreerd. Aan het eind van de demonstratie was er een leuk kadootje voor onze beide dames Janna en Carin…..

positieve discriminatie natuurlijk….

Hierna was iedereen vrij om in het museum rond te dwalen en de verhalen van de rondleiders en van Jeen Zwaga die zich als een vis in het water voelde tussen de skûtsjes en aanverwante artikelen. Vooral voor hem veel herkenbare zaken. Leuk ook de kampioenswimpels van de SKS wedstrijden 1982 en 1983, die door hem zijn gewonnen… Met enige trots poseerde hij hierbij.

 

 

 

door Janna, Ed en mij zijn veel meer foto’s gemaakt in  het museum, hiervan wordt een filmpje gemaakt (nog niet klaar) wat binnenkort via een link hier kan worden bekeken.

Na het bezoek aan het museum, sommige mensen moesten worden aangespoord de buitenlucht op te zoeken kon de naastgelegen winkel en galerie van Wester nog worden bekeken. Wester maakt, net als ons, maar dan mooier en professioneler uit hout mooie meubelen, soms met epoxy inleg. Zijn werkplaats bevatte zo ongeveer dezelfde machines als onze eigen, duss…. Ook waren schilderijen en beelden te bekijken. Dat Carin daar weer een mooi stuk (afval)hout scoorde is niet eens zo bijzonder.

de reis ging daarna naar Terherne waar in het Far de middag werd afgesloten met een etentje.

Met de bekende voldaanheid waren we rond half negen weer op de basis….