Galerie

GALERIE…..

Op deze pagina laten we je kennis maken met (soms wat ouder) werk van onze leden. Je maakt je breiwerk, schilderij, beeldhouwwerk of wat dat ook toch niet alleen voor een plekje op de vliering. 
Op de pagina gaan we elkaars werk bekijken. De leden die inmiddels iets aan de Galerie hebben bijgedragen zijn Jan Buitenga, Ed Braakman, Truus Paques, Carin Bouma, Tiny Buitenga, Age Bakker, Grietje de Jong, Siepkjen Oudega, Anneke Bokma, Harrie Jaspers, Conchita Moederzoon,  Jan Huitema Janke Minnema ,Jetty Koolstra ,Hinke Bouwhuis, Agatha Absen, Janny Venema en Henk Bos.

Jan Buitenga
Omdat er één de eerste moet zijn trap ikzelf af. De eerste serie is een drietal schilderijen die ik deze winter en voorjaar heb gemaakt en zijn er drie werkjes uit mijn “jonge” periode (voor 2000) die ik recent op zolder terugvond. Twee aquarelletjes en een ets van het huis van mijn opoe…..(Door op de afbeelding te klikken krijg je die in het groot te zien…..)

De volgende exposant is Ed Braakman,

Ed is zowel in de CREATHEEK als in de HobbyWerkPlaats bezig. Hieronder zie je een deel van zijn werk, vanuit beide disciplines. 

Skûtjessilen 120×70 in olieverf,  één van de mooiste Friese sporten wordt vaak in beeld gebracht en is dus een uitdaging voor elke water minnende fijnschilders. Dus ook voor mij (foto1)

De offshore, weinig in beeld gebracht door schilders is een echte uitdaging .. hier een deel van de Heerma offshore vloot in aquarel 140×90 een prachtige uitdaging …. (foto2)

Twee Friese paarden en een Australische Kelpie ….  in olieverf 90×60 in opdracht geschilderd maar voor mij een echte uitdaging omdat ik af en toe maar dieren schilder (foto 3)

Dan een drietal stukken die eerder zijn gemaakt ten behoeve van musea waaronder het schaatsmuseum in Hindeloopen. Een poster van verschillende oude schaatsen, een afbeelding met schaatsende soldaten uit een ver verleden en een aak, zeilend hoog aan de wind.

daaronder een tekentafel, een rugby-trofee, een op Escher gebaseerd tafeltje met glas en een uit drie materialen (steen, hout en Roestvrijstaal (RVS) opgebouwd zeilschip. Stuk voor stuk hoogstandjes…..Door op de afbeelding te klikken krijg je die in het groot te zien…..

 

 

Carin Bouma is de volgende:

Afgelopen seizoen was de expositie in Doniahiem voor mij een hoogtepunt.
Deze drie schilderijen hebben de expositie (nog) niet gehaald.

Maar ik wil ze jullie langs deze weg graag laten zien

Deze stoelen krijgen deze zomer een plekje onder het afdak en de bank weer een nieuw verfje, en mocht de Lockdown nog lang duren, dan heeft de familie Bouma deze winter in ieder geval warme voeten.

…….

Tiny Buitenga is de eerste niet-schilder die haar werk met ons deelt, en dat het niet alleen nuttig handwerken is blijkt uit onderstaande “beelden”…

 
 
 
Grietje de Jong, breister op de dinsdagavond en de woensdagmiddag: 
leuke inspiratie en Oene Bijker, HobbyWerkPlaats,(sidetable).
 
leuke poppetjes voor de inspiratie,
Als je wat kleine bolletjes over hebt
restjesvestje
foar de lytse flibers…
paardentrui en pretsokken in alle maten, plus een sidetable van Oene….
 
……
 
 Siepkjen Oudega is de volgende in de rij. Iedere dinsdagavond doet ze in de CREATHEEK aan beeldhouwen. Hieronder drie van haar recente beelden.
 
1: Wulk, paedwizer op it Jabikspaad
2: Flinter út de weagen op de rotsen
3: Dodo, fûgel út ferline

De volgende in de ri9j van exposanten is Anneke Bokma,    zij schildert en beeldhouwt, maakt prachtige beelden uit steen…

de eerste drie beelden hebben geen titel, bij de schilderijen:
Ik houd van pasteltinten,
Meisje in het zand
Lady in red…..

Dan volgt Harrie Jaspers, die schrijft:

Samen met Jan en Carin hebben we de eerste stappen gezet om een beeldhouwclub op te zetten bij de creatheek van St. Nicolaasga. Dinsdagavond leef ik mij uit op natuursteen, hout en klei. Alles mag en niets moet is ons motto tijdens de beeldhouwavonden. Ook de beginnende beeldhouwer helpen we met raad en daad.
Ik houd van uitdagingen en moet dan ook alle soorten materiaal proberen in mijn beeldhouwwerken. Iets van zijn werk:
een kat uit brandhout, simpel om ook eens wat met hout te doen
een portret van mijn kleinzoon en
mijn eerste beeld uit hard-steen…(Escheriaans)

 

 

 
Jan Huitema is de volgende in de rij: Hij schildert op een heel andere manier dan de meeste leden van de Creatheek, non figuratief, ook wel abstract  genoemd.
 

Hij schrijft: In de maand maart was ik in voorjaarsstemming. Mijn schilderstijl is expressief met acryl en andere materialen op doek.
Het drieluik heet Lente: het tweeluik heet Voorjaarexpressie:
De foto’s zijn in het Vegelinbos gemaakt: verrassende schilderachtige kleuren, vormen en beweging. 

vervolgens is Janke Minnema aan de beurt. Janke schildert en beeldhouwt in de Creatheek. Haar bekendste uitspraak is “ik doe maar wat”. Ze kan echter een steen lezen als geen ander en maakt daar prachtige stukken, vaak dieren van. Hieronder een kleine impressie:

en dan staat Jetty Koolstra in de startblokken. Jetty beeldhouwt sinds twee jaren en staat volgens haar versteld hoe je uit een blok steen zoiets moois kunt maken.

Hinke Bouwhuis, lid van de breigroep maakt met wol en breipennen ook de leukste dingen. Twee creatieve uitingen hieronder :

 

 

 

 

 

Agatha Absen is de volgende die haar eerste schilderij in de Galerie plaatst. Agatha maakt sinds begin van het seizoen deel uit van de schildersgereedschap op de donderdagmiddag en beleeft veel plezier aan het samen schilderen.

dit is haar bijdrage

Janny Venema uit Joure maakt deel uit van de beeldhouwgroep en maakt uit steen prachtig ingetogen beelden. Daarnaast doet ze (thuis) aan kunstquilten. Ze heeft eerder in een workshop een aantal dames van de CREATHEEK zover gekregen dat ze ook achter de naaimachine kropen en in stof leuke creaties maakte . Hieronder drie van haar beelden en een quiltwerk.

 

 


en dan is Henk Bos (ook uit Joure, en ook lid van de beeldhouwgroep) aan de beurt. Henk maakt in steen, varierend van zachte zeepsteen tot en met hard marmer de mooiste creaties.  Hieronder een klein overzicht…..

1. Slapende vrouw SERPENTIJN
2. Oloïde (roze SELENIET)
3. Hoofd van Perseus (grijs geaderd MARMER)
4,5,6 Beeldengroep bestemd als huwelijksgeschenk (groene SERPENTIJN)
7. Gebaseerd op de industriële revolutie ( SERPENTIJN)

en dan  


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *