NIEUWS

In verband met de Corona-crisis is de
Hobbywerkplaats, de CREATHEEK en het REPAIRCAFE tot nader order GESLOTEN.

NIEUWE PAGINA OP WEBSITE:

GALERIE (22 maart 2020)
(Klik hierboven om naar de galerie te gaan, deze opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gaan we elkaar in deze vreemde periode van gedwongen sluiting op de hoogte houden van hetgeen we toch nog doen aan creatieve dingen. Iedereen kan hier zijn of haar werk plaatsen in een kleine galery.

CREATHEEK en HwP gesloten (20-3-2020)

In verband met het heersende virus Corona heeft het bestuur moeten besluiten de HWP en CREATHEEK tot nader order te sluiten. Alle reeds geplande zaken (de Jaarvergadering, de workshop met Jan Huitema) zijn geschrapt. We zullen bekijken in hoeverre ze op een later tijdstip kunnen worden ingehaald. Mensen mogen niet dicht bij elkaar komen en dat is in onze ruimtes niet te vermijden. We houden de leden op de hoogte, denk aan elkaar en BLIJF GEZOND!!

Twee schilderende leden exposeren (13.2.20:)

het zijn drukke tijden voor enkele van onze leden. Naast de tentoonstellingen van schilderijen in Doniahiem door Carin, Anneke en Siepkjen hebben nu Jan Huitema en Gerrit Langerak  nu ook hun schilderijen in en bij Sint Nicolaasga uitgestald.

Jan Huitema heeft zijn abstracte schilderijen opgehangen in de toonzalen van Jaring de Wolff op het Industrieterrein. Samen met de meubels van de Wolff vormen ze een mooie combinatie. De moeite waard om eens te kijken,

Gerrit Langerak exposeert vanaf 23 februari met drie collega-schilders in Hotel de Oorsprong op Huisterheide. Gerrit schildert prachtige landschappen met heel fijne wolkenpartijen. Ook zeker de moeite waard…..

het Repaircafe is open! (5-2-2020) 

We zijn los. Op woensdag 5 februari, de eerste woensdag van de maand februari klokslag twee uur stond de eerste “klant” op de stoep van het Repaircafe, in de kantine van de HobbyWerkPlaats. Theo Rijpkema bood een elektrische waterkoker voor reparatie aan en twee pupillen van Maeykehiem leverden een oude bolderwagen af die in de shop zal worden gerenoveerd. De openingsstunt van de Repairshop was dat er een eerder gerepareerde bolderwagen klaarstond, die direct kon worden meegenomen.

Voor de medewerkers en de belangstellende bestuursleden van de HobbyWerkPlaats en het KBO Sint Nyk werd door de pupillen van Maeykehiem taart meegenomen.
Vanuit de HobbyWerkPlaats hebben zich inmiddels een aantal vrijwilligers gemeld die op de openingstijden van de Repairshop aanwezig willen zijn om klanten te ontvangen en helpen bij een reparatie, terwijl ook op de achtergrond mensen voor specifieke klussen zich hebben gemeld.
De kop is er af, het Repaircafe Sint Nyk is geopend. Vanaf nu, iedere eerste woensdag van de maand, van twee tot vier…..   Meer informatie

Repaircafé  in HobbyWerkPlaats

We gaan het proberen, de HobbyWerkPlaats en CREATHEEK en de katholieke bond voor ouderen (KBO) Sint Nyk gaan een samenwerking aan in een Repaircafe. Iedere eerste woensdag van een maand, m.i.v 6 februari van 14 tot 16 uur…. voor kleine reparaties…..

we zoeken binnen onze club nog handige jongens en meisjes die mee doen!!!!

2020 knallend van start

Nog voordat de HobbyWerkPlaats en de CREATHEEK in 2020 van start gaan de eerste activiteit, niet voor leden maar van leden.
Het komende halfjaar exposeren Anneke Bokma, Carin Bouma en Siepkjen Oudega met hun schilderijen in de gangen van DoniahiemZij hebben alledrie les van Athur Kessels uit Heerenveen.
Onderwerpen zijn herkenbare dingen uit de naaste omgeving, stillevens, dieren en een enkel portret.

Opvallend zijn de heldere kleuren en de lichtdonker contrasten. Bij de houten kistjes met appels is het vormcontrast opvallend: rechthoekige, ruwe kistjes tegenover ronde, gladde en glanzende appels.

Zo ontstaan rustige en verstilde plaatjes om
lang naar de kijken.

Naast het schilderen doen zij alledrie aan beeldhouwen op de Creatheek te Sint Nicolaasga.


Laatste activiteiten 2019

Op de laatste dag dat de HobbyWerkPlaats de deuren open had stonden twee activiteiten op het programma, namelijk de winterschoonmaak en een etentje bij de Chinees dat door sommigen heel oneerbiedig als kerstdiner werd aangeduid. Voor het eerste evenement hoefde men zich niet op te geven, voor het tweede wel…

met man/vrouw en macht werd de  werkplaats gezogen, geveegd, geboend, gezeemd en geordend, zodat we in januari weer fris van start kunnen. De stofzakken zitten weer vol.

Het tweede evenement was dus het jaarlijkse bezoek aan de Chinees. Vorig jaar overgeslagen, maar nu weer prima in orde. Met maar liefst 25 man (mens) werd Oriental Palace genoten van een chinees buffet met de nodige bijgerechten….


na afloop ging iedereen welvoldaan en voorzien van de beste wensen huiswaarts. Komende twee weken is de HobbyWerkPlaats dicht, begin januari gaan we weer open…..

Workshop Glasfusie (december 2019)

voor de leden van de HobbyWerkPlaats en de CREATHEEK werd in december nog een workshop georganiseerd. Carin had contact gezocht met het glasatelier van Splinter en de Vosch in Langweer en daar in de personen van Steef en Marga een paar enthousiaste mensen gevonden die, hoewel ze met workshops nog weinig ervaring hadden, voor ons aan de slag gingen.

Marga maakte in glas enkele voorbeelden, voor amateurs ook te maken en daarmee werd de inschrijving geopend. Maar liefst 24 deelnemers meldden zich voor hetzij de vrijdagmiddag, hetzij de zaterdag. De workshop werd gegeven in het pand van Splinter en de Vosch, de oude basisschool in Langweer. Na een kop koffie en een inleidend praatje konden we in het atelier aan de slag met glas. De techniek van het glassnijder werd uitgelegd, enkele proefstukken op blank glas gesneden en toen werd het “echt”. Gekozen werd uit twee modellen, een kerstster of een kerstkrans. In meerdere kleuren lagen stroken glas klaar om in vooraf bepaalde vormen te worden gesneden. Voor sommigen had het snijden van glas en het dan precies volgens het lijntje knippen/breken nog wel wat problemen in zich maar gezamenlijk kwamen de vereiste aantallen en vormen toch gereed. Volgens de voorbeelden werden de scherven in en op elkaar gepast en met kleine stukjes glas versierd tot ieder zijn eigen identiteit aan zijn werkstuk had gegeven. Voor de zekerheid werden ook de initialen van de maker op het glas geplaatst om verwarring na het fusieproces te voorkomen. Steef zette daarop de werkstukken voorzichtig in een van zijn grote ovens die daarna werden opgestookt. Voor de deelnemers was het daarna afwachten hoe en wanneer de stukken uit de oven zouden komen. Steef en Marga hadden er alle vertrouwen in….

De deelnemers aan de workshop konden toen nog even door de oude school zwerven en de tentoongestelde werken (de school is tevens een galerie met prachtige kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars) bewonderen. Na nog een kop koffie en enthousiaste verhalen van Steef was het vertrekken en vervolgens afwachten.

Dinsdagmiddag bracht Steef de stukken (werk-stukken) naar de CREATHEEK, en, alles was gelukt. Conchita had, ongeduldig maar wel afgesproken haar krans al op zondag gehaald, maar de overige 23 glazen kunstwerken vormden een mooi gezicht op de tafels in de CREATHEEK. Niet lang overigens, want iedereen was benieuwd naar de resultaten en haalde in de loop van dinsdag en woensdag hun kunstwerk op.
Naast  de enkele fotootjes op deze bladzijde is er ook weer een filmpje gemaakt. Dat kun je  via deze LINK bekijken: filmpje glasfusie

Quilten workshop (november 2019)

Op zaterdag 9 november hebben een aantal leden (helaas geen heren) van de Creatheek deelgenomen aan een workshop quilten.
Vijftien dames hadden zich bij Carin opgegeven en kwamen voorzien van garen, draad en soms een naaimachine naar de Hobbywerkplaats waar een naaiatelier was nagebouwd.
Na een korte introductie en onder  leiding van drie ervaren quiltsters gingen de dames hetzij KUNSTquilten hetzij CRAZYquilten. Alle ruimtes in de HobbyWerkPlaats en Creatheek waren bevolkt door hard- en  handwerkende dames die van stofjes, draadjes, strikjes en lintjes de mooiste creaties maakten. Halverwege de workshop was er een lunch met de wereldberoemde Brabantse worstenbroodjes van Sjef.  Enkele indrukken van de dag hier op de foto, meer op een filmpje dat je kunt bereiken via de volgende link: (even aanklikken)   Filmpje Quilten

In december staat er nog een workshop op het programma. We gaan dan aan glaskunst doen bij Splinter en de Vosch in Langweer. Hierover binnenkort meer bericht. Hopelijk doen hier ook de heren van de HobbyWerkPlaats mee…..

Eigen filmpjes en “oud nieuws”

een ruwe versie van een filmpje beeldhouwen op de dinsdagavond staat hier….. Klik op onderstaande link.

filmpje beeldhouwen

Nieuws  nieuws uit 2015 en 2016

Nieuws tot 2019 nieuws tot zomer 2019

Voor nog meer oud nieuws zie de pagina OUDNIEUWS