MOZAIEK EN VILTEN

Workshops mozaïek en vilten

Als afsluiting van het winterseizoen in de Creatheek werd op 5 mei een workshopdag houden. Van te voren konden de dames en heren zich opgeven voor één van de twee workshops, te weten mozaïeken onder leiding van Monique van der Mei, of vilten bij en met Jan Buitenga, die met deze techniek enige ervaring had opgedaan.
Maar liefst 26 van onze leden had zich opgegeven, waarvan 15 voor Monique’s workshop, 11, waaronder twee heren voor de vilt-cursus bij Jan in de tuin.
Na een gezellige kop koffie, vergezeld van door twee deelnemers meegenomen gebak splitste de groep zich op en ging ofwel in de Hobbywerkplaats, ofwel in de buitenlucht aan de slag.
Monique had voor iedere deelnemer een ingelijste spiegel die, met behulp van lijm en steentjes, later afgevoegd en gepolijst in een waar kunstwerk veranderde. Daarbij moeten verschillende technieken worden toegepast die door haar (Monique) werden gedemonstreerd. De foto’s hieronder spreken voor zich….

Tussen de middag kon er, het was heerlijk weer, buiten in de tuin van de Buitenga’s worden gelunched, de dames van de donderdagmiddag-schilderclub had de broodjes gesmeerd en de kroketten kwamen heet uit de oven.
Inmiddels was de vilt-ploeg ook al zover dat ze na een korte introductie over het vilten, met wolvlies, wol, water, zeep, plastic en ellebogenstoom (want veel wrijven) een zelf gekozen onderwerp hadden uitgewerkt. Gewerkt werd met twee kleuren wol, zwart en wit en zo van schaap. Ook daar tijd voor een korte pauze.

Waar bij Monique “na de middag” in het kader van afwerken, voegen, drogen en poetsen stond, was dat bij Jan in de tuin, na toestemming van “de meester” meer een kwestie van oprollen, rollen, uitrollen, keren, oprollen, rollen, uitrollen keren, en dat (schijnbaar) tot in het oneindige. Ook kwam er water en zeep bij te pas, soms in overvloedige mate.
Rond theetijd waren de meesten toch zover dat ze hun mozaïekwerk te drogen konden zetten of hun viltwerk mochten “vollen”. Vreemd dat je, door je werkstuk hard op de werkbank te gooien, een keer of vijftig zelfs, er voor kon zorgen dat de wol nog beter in elkaar bleef zitten.
Na de thee was het poetsen (het voegsel van de gladde steentjes) en spoelen ( de zeep en andere viezigheid uit de wol) uit het werkstuk waarna bij beide de ontwerpen echt tot hun recht kwamen. Juweeltjes van spiegels en mooi ontworpen en uitgevoerde wandkleden. Zie, opnieuw ook de foto’s.

Aan het eind van de dag bedankte Carin de beide workshopbegeleiders met een lekkere fles wijn. Had niet gehoeven, maar toch leuk…..

De Creatheek gaat nu met vakantie tot na de Sint Nykster Merke, maar met dien verstande dat de breiclub op dinsdagavond en woensdagmiddag nog blijft draaien zolang daar vraag naar is…..