Creatheek op PROEF DE KUNST 2021.

Onderaan gaat het verder met verslag en foto’s van de deelname in 2018….

de beeldhouwgroep van de CREATHEEK heeft in het weekend van 23 en 24 november meegedaan aan Proef de Kunst in Terherne.  In een klaslokaal van de school daar stonden de meest recente werken van de Sint Nykster beeldhouwers uitgestald en werden door een kleine duizend mensen (dat was tenminste de telling van de organisatie) bekeken. Ook veel dorpsgenoten vonden (na een oproep op de Facebookpagina van “ik bin Sintnykster ) hun weg naar Terherne. Tijdens de tentoonstelling werd ook reclame gemaakt voor de andere takken van de CREATHEEK en de Hobbywerkplaats.

Op drie andere locaties in Terherne was ook werk te vinden van leden van de CREATHEEK van Sint Nyk. In dit geval schilderijen.
Ed Braakman exposeerde in een boerenschuur zijn maritieme schilderijen, Gerrit Langerak in de bovenzaal  van “de kroeg” (en zondags buiten) zijn landschappen en in het havengebouw had Age Bakker zijn werken uitgestald. Ook bij hen was veel belangstelling.

Aan de kunstmanifestatie was ook een fotowedstrijd verbonden waarvoor Jan Buitenga een foto had ingestuurd. Uit de vele inzendingen werd zijn foto van een praam in de avondzon werd (als een van de tien winnaars) uitgekozen om te worden afgedrukt en tentoongesteld langs de weg in Terherne. De foto blijft met de andere negen nog een aantal weken staan en verhuist dan naar Sint nyk.

verslag van de vorige manifestatie, 2018.

In het weekend van 19, 20 en 21 oktober 2018 heeft de beeldhouwafdeling van de Creatheek weer meegedaan aan de Proef de Kunst-dagen in Terherne. Als afsluiting van het vaar-seizoen wordt daar ieder jaar in oktober een kunstmanifestatie gehouden waarbij in het hele dorp “kunst” wordt getoond. Eerder stonden leden van de Creatheek met hun beelden in de open lucht, dit keer was de oude scheepswerf van Terherne  de locatie waarop wij onze beelden mochten tentoon stellen.
De omgeving, een werf waarop oude schepen worden onderhouden leende zich prima voor onze beelden, die, glad gepoetst opvielen tussen het oude, roestige materiaal in de loods.

Op oude materialen die in en buiten de loods werden aangetroffen en op onze eigen sokkels werden de ingebrachte beelden opgesteld en konden mooi worden uitgelicht. Met enkele pakkende teksten die bij de beelden lagen probeerden we de aandacht van het publiek iets langer vast te houden, en toen was het wachten op dat publiek, zeker omdat een eerdere expositie in Sint Nyk qua aantal bezoekers wat minder was geweest.

Leny Groenendal heeft ook een aantal prachtige foto’s gemaakt van de “útstalling”, deze staan hier… (aanklikken geeft een groter beeld)

In Terherne wist het publiek onze tentoonstelling wel degelijk te vinden. in een prachtig programmaboekje stond onder nummer 30 “Beeldhouwgroep Creatheek Sint Nicolaasga” en in een bijgaande folder stonden de namen van alle vijftien deelnemers genoemd.

Op vrijdagmiddag (eerste dag en nog wat aanloopproblemen) wisten al meer dan 75 bezoekers de locatie te vinden, op zaterdag ruim 320 en op zondag nog eens 350 bezoekers. Al met al bijna 800 liefhebbers die bij de steeds aanwezige “suppoosten” hun waardering zowel voor de werkstukken als voor de locatie uitspraken.