oud nieuws

Krystkuier 2016

Tijdens de krystkuier van 2016, georganiseerd door de 30 april commissie heeft ook de Creatheek weer een stand ingenomen in een ruimte van Maeykehiem. In deze ruimte waren schilderijen van Gerrit Langerak en Carin Bouma, zinkschilderijen, viltwerk en een beeld van Jan Buitenga, breiwerkjes van de breiafdeling, beelden van Anneke Bokma, Pietie Jouwsma, Henk Bos en Jaap Cornelis, papierkunst van Monique van der Meij en nog meer te bekijken. Honderden mensen kwamen langs en monden in gesprek met Gerrit, Carin en Jan. Tussendoor werd nog flink wat propaganda gemaakt voor de Creatheek en de Hobbywerklaats. Mogelijk levert dit nog weer wat nieuwe Creatievelingen als lid op….

Enkele foto’s van de laatste activiteit van de Crea- dames, het maken van kerstversieringen. Op woensdagavond 14 december werd onder “leiding” van Carin en Diana gewerkt aan de mooiste creaties…. Hierbij de foto’s

Aktiviteit voor Creatheekleden (dec 2017)

Zaterdag 16 december konden de leden van de Creatheek aan de bak. Voor hen wordt ‘s-middags een workshop gegeven door Anjo Dekker van atelier de Veldmuis in Sint Nyk. Onder het genot van een hapje en een drankje werd gewerkt aan wat heet “een kerstversiering.” Zestien dames en heren van verschillende afdelingen van de Creatheek zetten hun beste beentje voor en werkten fanatiek aan een fraai tafelstuk. Anjo Dekker gaf daarbij de tips en had materiaal beschikbaar. Opvallend is hoe creatief daarmee werd omgegaan, hoewel de basis bij iedereen gelijk was, waren de resultaten toch allemaal verschillend. Uiteraard werd de hele zaak gefilmd, een resultaat hiervan is te vinden via de link film kerst 2017

Lion King met maskers uit de Creatheek….  (sept 2017)

De optocht van de Merke is weer geweest. De buurvereniging de Grietman heeft met zijn wagen met figuren van de Lion King Musical de eerste publieksprijs gewonnen, maar wist u dat de Creatheek een heel grote vinger in de pap heeft gehad? Beeldhouwers Harrie Jaspers, Carin Bouma en Jan Buitenga hebben, met enige assistentie de prachtige maskers van Simba, Nala, Skar, de hyena’s, Timon en de leeuwinnen gemaakt en beschilderd. Ook de steenbokken en de antilopes zijn in de Creatheek beschilderd. Misschien hebben zij, met de geweldige figuratie rondom de wagen het verschil gemaakt. Hieronder een bericht uit de Leeuwarder Krant van vanmorgen en een beeld uit het tv programma Koffietijd waarin “onze” spullen….

Enkele van de maskers zijn momenteel “in de etalage” van de Creatheek te bekijken.

DE Zomersluiting voor deze zomer valt samen met de zomervakantie van de (basis)scholen. Dit jaar is die van 22 JULI tot 3 SEPTEMBER. In die tijd is de Hobbywerkplaats gesloten voor alle werkzaamheden, tenzij in overleg met het bestuur.

Zomerschoonmaak (2017)

een kleine impressie, alles ligt er weer spic-en-span bij….

OPEN HUIS 1 JULI 2017

Zaterdag 1 juli hebben we tijdens de Jaarmarkt aan heel Sint Nyk onze Hobbywerkplaats kunnen laten zien. Veel dorpsgenoten kwamen voor het eerst in de werkplaats waar enkele leden “gewoon” aan het werk waren en enkele leden van de Creatheek lieten zien wat er in die afdeling onder andere mogelijk was. Carin en ikzelf (Jan Buitenga) mochten er wat tussendoor lopen en mensen vertellen over wat er gebeurde en wat er mogelijk was. Een zeer geslaagde dag…..

 

 

Uitstapje HWP naar OV museum Ouwsterhaule (mei 2017)

Op woensdag 24 mei is een grote groep leden van de Hobbywerkplaats op “wurkbesite” geweest naar het -Openbaar Vervoermuseum- in Ouwsterhaule. Voor velen een terugblik op hoe het vroeger was. Na een ontvangst met koffie en gebak volgde een rondleiding door het museum waar veel memorabila van de oude bus- en andere vervoersbedrijven stonden uitgestald. Vooral de poppen die waren uitgedost als de conductrices zoals die vroeger op de bussen meereden vielen bij de heren in de smaak. Na een bezichtiging van de werkplaats was er een warm buffet dat tot op de laatste kruimel werd genuttigd.

 

Workshop schilderen voor CREATHEEK leden (mei 2017)

Op zaterdag 6 mei werd door de Creatheek voor alle leden (ook breisters en beeldhouwers) een workshop schilderen gegeven. Een kleine twintig kunstenaars-in-spe deden mee en hebben een fijne dag gehad. Op Youtube staat een filmpje dat je via onderstaande link kunt bekijken…. Schilderworkshop

Voorzitter blij verrast bij Algemene Ledenvergadering (maart 2017)

De leden van de HWP en de CREATHEEK vonden kennelijk dat hij iets bijzonders had gepresteerd en boden voorzitter Jan Buitenga op de Alv een mand met lekkernijen aan. Op de vergadering waren er daarnaast presentjes voor Johannes Lolkema, die de complete verlichting in de werkplaats had vervangen, Jan ten Brink die stopt na jaren beheerders hap in de HWP, en Lourens Kniesenburg en Hans Kiel die vele jaren als bestuurslid hebben gediend. Voor alleen gold: “het had niet gehoeven, maar het wordt wel op prijs gesteld. ”

 

nieuwe verlichting in Hobbywerkplaats (maart 2017)

de HWP zet in op duurzaam… Nadat we eerder al zonnepanelen op het dak hadden gelegd en daarmee onze energierekening behoorlijk konden verminderen was het tijd voor een volgende stap. De (kapotte) gaskachel in de kantine is inmiddels vervangen door een energiezuinige elektrische wandkachel, die bovendien via een klok wordt geschakeld, zodat hij nooit brandt wanneer niemand in de werkplaats is. Ook worden momenteel door Johannes Lolkema en Dik Langius zo’n dertig TL buizen van 33 Watt ieder vervangen door evenveel LED buizen (in een nieuw armatuur) van 7 Watt ieder. Terug van 1 kilowatt per uur naar minder dan een kwart daarvan…..

Uitslag van de ING actie…. (febr 2017)

Creatheek wordt vierde in verkiezing ING (febr 2017)

Zaterdag 18 februari was een spannende dag voor de Hobbywerkplaats en Creatheek van Sint-Nyk. Op het hoofdkantoor van de ING in Heerenveen werd de uitslag bekend gemaakt van de verkiezing van “Helpnederlandvooruit” waaraan de stichting had meegedaan. Door zoveel mogelijk stemmen te verzamelen voor dit doel kon men een deel van de prijzenpot verdienen.

Op social media, via de mail en via flyers werd in Sint Nyk en omgeving aandacht voor de actie gevraagd en uiteindelijk hebben 164 stemmen ons in de rangschikking een vierde plaats opgeleverd.

Een cheque van 1500 euro mochten Carin Bouma en Jan Buitenga uit handen van de organisatie in ontvangst nemen. Dit bedrag wil de Hobbywerkplaats besteden om haar leden en anderen workshops en dergelijke aan te bieden.

De Hobbywerkplaats en Creatheek van Sint Nyk wil graag iedereen bedanken die aan de actie heeft meegewerkt door berichten te delen, liken, verspreiden maar vooral door te stemmen. Uit de lijst van stemmers zijn vijf namen getrokken die een prijs hebben verdiend. Met de winnaars wordt contact opgenomen over het tijdstip van de prijsuitreiking.

Lezing van beeldhouwster Roelie Woudwijk (jan 2017)

het komt niet vaak voor dat je een bekende beeldhouwster in het dorp hebt. Wanneer dat het geval dan wel is moet je daarvan profiteren! Door de afdeling Sint Nyk van het KVG was Roelie Woudwijk, een bekend beeldhouwster uitgenodigd voor een lezing en bij navraag bleek dat onze groep van de Creatheek bij die lezing welkom was.

Roelie wist met een mooi verhaal en foto’s haar gehoor te vermaken, ze vertelde hoe ze na een lange aanloop alsnog ook in het beeldhouwvak terecht was gekomen. Ook vertelde ze hoe ze vanuit een opdracht werkte, de planning, de uitvoering, kortom een heel proces. De beelden die ze toonde staan over Friesland verspreid en  zijn het resultaat van veel denk- hak- en sjouwwerk. Voor de elf mensen van de beeldhouwgroep van de Creatheek een kennismaking met het “echte” werk. Na afloop van de lezing was er ruimte voor vragen en een persoonlijke ontmoeting, hiervan werd uitgebreid gebruik gemaakt.

Roelie wees nog op haar nieuwe website waar haar verhaal en veel van haar beelden nog eens te bekijken zijn. Je kunt dan gaan naar Roelie Woudwijk . Misschien komt er met haar nog eens een vervolg bij onze beeldhouwgroep.