nieuws tot zomer 2019

Rondje Tjeukemeer (juni 2019)

In het weekend van Hemelvaart hebben leden van de Creatheek meegedaan aan het rondje Tjeukemeer, een route rondom het meer waarbij op verschillende plaatsen “kunst en meer” werd vertoond.

Onze lokatie was bij de familie Hoogland van Huisterheide waar we een grote schuur mochten inrichten met onze nieuwe  blauwe panelen, meubels, schilderijen, beelden en textiele vormen. (breiwerk, haakwerk, quiltwerk). En natuurlijk “de kist”, waarin onze kijk op kunst werd getoond door veel verschillende ogen.

 

Over de vier dagen kwamen meer dan 300 bezoekers het erf van de familie Hoogland opfietsen of oprijden en meldden zich bij onze vrijwilligers die hen graag een rondleiding gaven. Daarbij konden ze vaak ook het verhaal over de Creatheek kwijt, een van de redenen waarom we met onze spullen graag naar buiten treden.

 

WSV Sint Nyk viert feest, HWP doet mee

Op uitnodiging van de Watersportvereniging Sint Nyk hebben de HWP en Creatheek meegedaan aan een manifestatie op de haven van de WSV. Kees van Schuppen had namens de Hobby het voortouw genomen en een en ander georganiseerd. Op een marktkraam bij de feesttent stonden spullen uitgestald die een raakvlak hadden met de watersport en die in de Hobbywerkplaats door leden waren gemaakt. Sommige zaken hadden wat minder binding met water maar een kniesoor…..

In de feesttent hadden  Carin en Jan een tentoonstelling gemaakt van schilderijen die door hen, Ed Braakman en Lenie Groenendal waren gemaakt. Ook hier weer een binding met water en de natuur….

Beide uitstallingen trokken flink publiek en de reacties waren erg positief. Volgende week gaan een aantal van de voorwerpen mee naar de kunstroute rond het Tjeukemeer.

 

Hobbywerkplaats’s uitje naar Skutsjemuseum Earnewâld

met 19 man/vrouw werd op 26 mei het jaarlijkse uitje van de Hobbywerkplaats

weer een leuk succes. Natuurlijk niet alleen omdat er zoveel mensen meededen, maar vooral omdat het reisdoel, Earnewâld en het Skûtsjemuseum een groot succes bleek.  lees hier meer….

Deelname aan kunstroute Tjeukemeer.

In het weekend van Hemelvaartsdag en de drie volgende dagen (eind mei) doet de HWP en Creatheek mee aan de kunstroute rond het Tjeukemeer. Op uitnodiging van de organisatie wordt op de Heide een lokatie ingericht met kunstobjecten en spullen die in de Hobbywerkplaats zijn gemaakt. Voor de bezoekers is er bovendien een mogelijkheid mee te werken aan “Each op kunst”. Hieronder is Carin bezig dit werk voor te bereiden.

Creatheek op markt Terherne (april 2019)

Op tweede paasdag hebben Carin, Harrie en Jan een stand bemand op de braderie annex kunstmarkt in Terherne. Deze markt werd gehouden ter gelegenheid van de opening van het watersportseizoen en is een klein zusje van Proef de Kunst die in het najaar wordt gehouden. De stand trok behoorlijk publiek en de drie konden veel mensen vertellen ver hetgeen bij ons in de Creatheek en Hobbywerkplaats gebeurt. Mogelijk levert e.e.a in de toekomst weer nieuwe leden op….

 

 

Etalage vd Leest als tentoonstellingsruimte: (febr 2019)

Dank zij de medewerking van Jan Altenburg, die de winkel van van der Leest nu in bezit heeft, mogen we een deel van de etalage van die winkel als tentoonstellingsruimte in te richten. Loop er eens en keer voorbij en bekijk de mooie beelden, schilderijen, houten meubelen en andere werkstukken en de producten van de breigroep.

Het is de bedoeling om, zolang er geen andere bestemming is voor de winkel, zo rond de zes weken de uitstalling te vernieuwen met andere procucten van de HWP en Creatheek.

Inmiddels (april 2020) is de winkel als Kringloopwinkel en meer in gebruik en is de etalage niet meer voor ons beschikbaar.

 

Keramiek in de glazuur (februari 2019)

zoals gemeld staan er enkele experimenten met glazuur uit. Inmiddels zijn er twee ovens vol gebakken, nadat de eerder gemaakte werkstukken van glazuur waren voorzien. En de tweede ronde was al een stuk beter dan de eerste. Met name de voorbereiding vereist nogal wat preciezie voor wat betreft stof en vettigheid. We gaan door, steken hier en daar ons licht nog eens op en hopen het hele proces zo onder de knie te krijgen. Naast glazuren is ook het beschilderen van het object met acrylverf en het daarna aflakken ook een manier om je werkstuk te beschermen en verfraaien. (Meer foto’s volgen)

 

Workshop portrettekenen met Aafje Terlaak-Poot (februari 2019)

voor de iets gevorderde schilders van de Creatheek was op 23 februari de mogelijkheid deel te namen aan een workshop “portrettekenen”. Aafje Terlaak Poot van Joure heeft zich hierin bekwaamd en maakt zelf de mooiste portretten. Ze liet iets van haar eigen werk zien, maar ook enkele voorbeelden van gearriveerde kunstenaars, waarbij met name de contrasten van kleur en licht en donker werden benadrukt. Met die wetenschap mochten we zelf aan de slag, dertien leden hadden hun ezels in de Hobbywerkplaats uitgestald. In korte houtskoolschetsen waarbij collega-schilders als model fungeerden kon worden geoefend in het aanbrengen van schaduwen, waardoor al gauw een al dan niet gelijkend portret ontstond.  Daarna was het tijd voor het “echte” schilderwerk. Iedereen had een foto die hij of zij wilde naschilderen meegenomen en met de opgedane kennis ging men aan de slag. Aafje ging rond en gaf adviezen, en aan het eind van haar workshop had iedereen in ieder geval “iets” op zijn paneel. Opvallend was dat na afloop van de tijd bijna iedereen gewoon door bleef schilderen. Voldeed goed kennelijk….

Nieuw voorlichtingsmateriaal Hobbywerkplaats en Creatheek (januari 2019)

Omdat we vaak “naar buiten” uittreden en daarbij vaak worden gevraagd naar kaartjes en ander materiaal is nu een serie kaarten gemaakt die door leden kunnen worden gebruikt om iets aan anderen te vertellen over onze HWP en Creatheek. In de Creatheek liggen ze op een stelling, de rest is bij Jan Buitenga thuis. Wil je dit materiaal gebruiken, neem het mee of haal het op. Er zijn folders van de Hobbywerkplaats en Creatheek afzonderlijk, visitekaartjes van beide en kaarten met de drie hoofdtaken van de vereniging.

Vervolg workshop keramiek (januari 2019)

nadat de werkstukken van eind november op de vliering van de Hobbywerkplaats “leerhard” waren geworden zijn ze in januari gebakken. Alle stukken konden uiteraard niet in een keer in de oven en ze zijn dan ook in een paar partijen gebakken. Bij het bakken bleek dat enkele cursisten het kneden nog niet volledig onder de knie hadden zodat het werkstuk na het bakken uit meerdere werkstukken bestond. Overigens kun je kennelijk met keramiek-lijm en nog eens bakken nog wel heel wat herstellen…. De overige werkstukken zien er gewoon leuk uit en kunnen worden geglazuurd of worden beschilderd, al naar gelang men wenst. Carin en Jan gaan zich nu verdiepen in het glazuur-proces waarbij wordt uitgegaan van de glazuur die nog aanwezig is. Nieuwe experimenten dus…..

HWP sluit af met “kerstmaal” (december 2018)

Vierentwintig leden van de Hobbywerkplaats hadden zich gemeld na een oproep om, traditioneel het kalenderjaar af te sluiten met een etentje. Op woensdag 19 december was Hjir is’t op Huisterheide voor het eerst gastheer van de club. Dit keer was gekozen voor de Indonesische keuken en het heeft iedereen prima gesmaakt. Op deze avond werd afscheid genomen van een van de leden van het eerste uur, Yep van Terwisscha, die wegens leeftijd opstapt. Yep is jaren lid geweest, waarvan een flink aantal als voorzitter. Tijdens zijn “bewind” is de HWP gegroeid tot een stabiele factor in Sint Nyk, en in de hal is behoorlijk gewerkt aan isolatie, stofafzuiging en verwarming, zaken waar we nu profijt van hebben. De huidige  voorzitter vond het wel op zijn plaats Yep hiervoor met een drankje te bedanken.  De werkplaats gaat nu een week dicht, direct na oud en nieuw kan men weer aan de Rengersstraat terecht. Dit geldt uiteraard ook voor de Creatheek.

het bestuur wenst al zijn leden prettige kerstdagen en een voorspoedig 2019.

Workshop keramiek in Creatheek (november 2018)

Op zaterdag 24 november 2018 werd in de Creatheek voor leden een workshop kleien en keramiek gegeven. Maar liefst 22 deelnemers, beeldhouwers, breisters en schilders van de Creatheek hadden zich aangemeld voor deze door Irene Loonstra uit Marrum gegeven cursus.
Na de koffie, vergezeld van gebak van Wiepie en Monique was het tijd voor de workshop. Begonnen werd met het maken van een duimpot waarbij uit een flinke dobbelsteen klei, met niet meer gereedschap dan de duim van één hand en de hele andere hand een vorm werd gekneed. Zo ontstonden alsnog verschillende vormen, variërend van bekers,bloempotten, windlichtjes tot schaaltjes. Toen de vorm eenmaal vaststond mocht er worden gedecoreerd. Dat bracht bij sommige deelnemers het beste boven. Met allerlei materialen werd de klei bewerkt en zelfs het oudesnijwerk van Workum of Lemmer werd geïmiteerd. De potjes en andere producten werden te drogen gezet en het was tijd voor de lunch…..
Vrije figuren stond op het programma voor de middag. Iedereen had zelf een ontwerp gekozen of bedacht en ging fanatiek aan de slag. En zo ontstonden schalen, windlichtjes, dieren (poezen, neushoorns en Bisons), kerstfiguren en wat er nog meer bedacht was…..

Deelname aan Proef de Kunst Terherne. (Oktober 2018)

In het weekend van 19, 20 en 21 oktober heeft de beeldhouwafdeling van de Creatheek weer meegedaan aan de Proef de Kunst-dagen in Terherne. Als afsluiting van het vaar-seizoen wordt daar ieder jaar in oktober een kunstmanifestatie gehouden waarbij in het hele dorp “kunst” wordt getoond. Eerder stonden leden van de Creatheek met hun beelden in de open dit keer was de oude scheepswerf van Terherne  de lokatie waarop wij onze beelden mochten tentoonstellen. Lees meer…..

Deelname aan Kunst en Keur (september 2018)

de jaarlijkse deelname van de Creatheek aan de Kunst en Keurdagen is in het weekend van 15 en 16 september enigszins teleurstellend verlopen. Zo direct na de Merke was er veel werk verzet om in de Hobbywerkplaats en de Creatheek een leuke samenvatting te geven van de werkzaamheden hier, en een en ander zag er heel aantrekkelijk uit voor het publiek, het publiek dat echter wegbleef. Over de twee dagen dat onze tentoonstelling open was kwamen er zo’n vijftig bezoekers, ongeveer een kwart van het aantal waarop was gehoopt. Toch was niet alles kommer en kwel, de Creatheekleden die aanwezig waren hebben zelf kunnen schilderen, beeldhouwen etc en hebben, tussen de bezoekers door lekker kunnen hobbieën. Ook hebben zich een aantal nieuwe leden gemeld die binnenkort in de Creatheek aan de slag gaan.

De scholen zijn weer begonnen, en wij ook! (September 2018)

Dinsdag “na de Merke”, en dus de Hobbywerkplaats en de Creatheek zijn weer in bedrijf. In de HWP zijn in de vakantie wat onderhoudswerkzaamheden gepleegd (zie foto) terwijl in de Creatheek binnenkort een nieuwe (elektrische) kachel wordt geïnstalleerd.  Op de eerste dinsdag is een grote partij schuttinghout en palen verwerkt en opgeborgen (bedankt Jumbo!).  Dinsdagavond waren de beeldhouwers ook weer present, de dames van de breigroep zijn de hele zomer doorgegaan en wanneer volgende week donderdag Carin haar schildersgroep weer bij elkaar heeft kan het seizoen echt van start worden geacht.

Creatheek werkt weer mee aan de optocht….(augustus 2018)

in de optocht van Sint Nyk was ook weer werk vanuit de Creatheek te bekijken. De buitenkant van de Deccan Odyssea van buurtver. De Grietman was beschilderd door Jan en Carin, die hiervoor twee weken in de zomervakantie aan het werk zijn geweest. Van alle kleine afbeeldingen hebben ze sjablonen gesneden die later op de wagen werden overgebracht.  Hier is Carin bezig met de deur in de werkplaats

Zomerschoonmaak (Augustus 2018)

Op de laatste dag voor de zomervakantie heeft het uiterlijk en het innerlijk van de Hobbywerkplaats een schoonmaakbeurt gehad. De komende zes weken zijn er in de werkplaats geen activiteiten. Op de eerste dinsdag na de Sint Nykster Merke gaan de deuren voor de hobbyende heren en dames weer open. De CREATHEEK, en met name de afdeling breien blijft in de zomer gewoon doordraaien, de dindagavond- en woensdagmiddagploeg blijven hun creativiteit uitoefenen. Enkele nieuwe leden hebben zich inmiddels al aangemeld en hun eerste werkstukken “op de pennen gezet”.  Iedereen een prettige vakantie gewenst.

Veel drukte tijdens open dag (juli 2018)

Tijdens de braderie op de Gaastweg en de kinder-kleedverkoop op de Vegelinstraat heeft de HWP en CREATHEEK ook zijn deuren open gezet voor het publiek. Al voor de opening om 10.00 uur stonden mensen belangstellend in en voor het gebouw. Op het pleintje en in de Creatheek  haddden we spullen uitgestald en werden demonstraties gegeven. Schilderen, breien, spinnen, houtdraaien, beeldhouwen en nog meer stonden op het programma. Voorzover we nu kunnen inschatten heeft deze actie voor het volgend seizoen weer enkele nieuwe leden opgeleverd, maar de bekendheid van de Creatheek en van de Hobbywerkplaats is in ieder geval vergroot.

 

HWP reist naar Escher (mei 2018)

Leden van de Hobbywerkplaats hebben hun winterseizoen afgesloten met een reisje naar Leeuwarden. In en rond de stad werd een boottrip gemaakt in en door de grachten, gelunched werd bij de Dikke van Dale en daarna werd het Friesch Museum bezocht waar een tentoonstelling van Escher was. Foto’s en filmps kun je bekijken via de volgende link Naar de film van Escher

 

Workshops mozaïek en vilten (mei 2018)

Als afsluiting van het winterseizoen in de Creatheek werd op 5 mei een workshopdag houden. Van te voren konden de dames en heren zich opgeven voor één van de twee workshops, te weten mozaïeken onder leiding van Monique van der Mei, of vilten bij en met Jan Buitenga, die met deze techniek enige ervaring had opgedaan.
Maar liefst 26 van onze leden had zich opgegeven, waarvan 15 voor Monique’s workshop, 11, waaronder twee heren voor de vilt-cursus bij Jan in de tuin.

HET UITGEBREIDE VERHAAL LEES JE DOOR OP DE VOLGENDE LINK TE KLIKKEN:

MOZAIEK EN VILTEN

De Creatheek gaat nu met vakantie tot na de Sint Nykster Merke, maar met dien verstande dat de breiclub op dinsdagavond en woensdagmiddag nog blijft draaien zolang daar vraag naar is….